Бащата на Джейда видя брадвата, поиска да докопа Мерт в съда! Убиецът: Съжалявам, искам да отворя нова страница!

вторник, 25 август 2015 г.

Share this history on :
„Много съжалявам за всичко, все още не мога да проумея как  се случи всичко това. Искам да отворя нова страница, да започна нов живот. Моля за снизходителна присъда!".
Това бяха последните думи на Мерт Мехмед в Окръжния съд в Кърджали, минути преди съдебният състав да се оттегли, за да вземе решение относно присъдата на направилия пълни самопризнания 19-годишен двоен убиец от Джебел. Присъдата ще бъде прочетена в 15.30 часа.
В хода на заседанието бяха показани всички вещи, които Мехмед е отнел при грабежа и последвалите изключително жестоки убийства на 7-годишната Джейда Реджеб и майка й Джейлян Юсуф.
Когато бяха показани брадвата и дрехите на малкото дете бащата Орхан Реджеп не успя да сдържи сълзите си. Веднага след заседанието той тръгна заплашително към подсъдимия, при което Мерт бе отведен през страничен изход. Между Мерт и Осман застанаха 4-ма полицаи. Бащата на детето поиска да влезе и в специализирания автомобил, с който убиецът бе отведен, но бе спрян от свои близки.
Прокуратурата поиска максималната предвидена в закона присъда за грабеж, придружен с убийство - 30 години затвор при първоначален строг режим. Поради младата възраст на подсъдимия, държавното обвинение не можа да поиска най-тежкото наказание-доживотен затвор без право на замяна.
„Не считам, че поради младата му възраст, Мерт Мехмед трябва да бъде погален от правосъдието. Едно дете остана завинаги на 7 години заради арогантността и жестокостта на един 19-годишен мъж. Човек, който влиза да краде с брадва, то той влиза, за да убива. Убива за 250 лева. Тази жестокост не бива да бъде толерирана. Личното мое мнение като юрист е, че каквато и присъда да получи обвиняемият, тя няма да е достатъчна и няма да го превъзпита. Той извършва това престъпление след като вече има 6 други присъди, от които е нямало ефект. Само заради младата му възраст законът го пази, колкото и грубо да звучи. В противен случай, ние щяхме да поискаме доживотна присъда без право на замяна. Защото от затвора се излиза, но от гроба не", заяви адвокатът на частния обвинител Орхан Реджеп. Бащата на Джейда поиска 300 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени щети. Родителите на Джейлян - Айтен и Ергюн Юсуф поискаха кръвнина в размер на 400 000 лева.
Припомняме, че жестокото убийство бе извършено през нощта срещу 22 април м.г.
Около 4 часа Мерт Мехмед се промъкнал през терасата в жилището на Джейлян Юсуф. Той имал намерение да открадне парите й, които само часове преди това видял, че жената крие в несесер под матрака на леглото си. Той не успял да го помести докато върху него спели майката й детето. Докато умувал какво да предприеме, Джейлян се събудила. Мигновено Мерт й нанесъл 5 удара с тъпата страна на брадвата, последвали и още 3 с острието. В това време се събудила и малката Джейда. Убиецът стоварил брадвата върху детската главица, а след като момиченцето вдигнало ръчички към раната на главата си… последвали още два зверски удара. Мерт поискал да осъществи и полов акт с Джейлян. Отказал се обаче от намерението си, покрил телата с одеяло, измил кръвта от лицето си в банята и заедно с плячката - 250 лева, лаптоп, два телефона се прибрал у дома. На другия ден отишъл заедно с майка си в Момчилград, откъдето си купил нови маратонки, а старите, покрити с петна от кръв, изхвърлил в кош за боклук пред магазина. Телата на майката и детето били открити на 26 април от домоуправителя, който влязъл със стълба през терасата, след като от апартамента се носила тежка миризма.
„Мерт Мехмед е направил пълни самопризнания. Съдействал е на органите в хода на досъдебното производство. Той не е отишъл там, за да убива. Целта му е била с брадвата просто леко да удари Джейлян, ако тя се събуди. Трябва да се вземе под внимание и младата възраст на извършителя. Затова молим съда за присъда около средния размер", заяви в пледоарията си служебният защитник на Мехмед, адвокат Георги Белев.
24rodopi.com

0 коментара:

Публикуване на коментар