Социолози: България катастрофира, но само "икономиста" с черен колан не го вижда

понеделник, 17 декември 2012 г.

Share this history on :
Намеренията на Борисов да кара нататък както досега - с ножиците, лентите, магистралите, залите, ще го вкара в много опасен капан. Защото той не беше избран като Бойко Борисов строителя, а като Бойко Борисов отмъстителя. Това коментира днес социологът Андрей Райчев по време на дискусия в София прес с известни политолози, социолози и сътрудниците на Института „Иван Хаджийски" по повод изтичащата 2012-та година.
Според него Борисов е бил избран като реакция на българите срещу прехода - да ликвидира резултатите му и да даде на хората други. Той обаче е подменил ролята си на втората година, защото видял, че не може да се справи, тъй като несправедливостта в България идва от приватизацията", добави Райчев. Социологът прогнозира още, че ако ГЕРБ не се срине рязко, ни очаква изключително сложен, неопределен парламент, който не може да излъчи правителство. Той е убеден, че вече половината от българите не понасят Борисов, но една трета го обичат. „С половин душа българинът го мрази, но с една трета от душата си го обича". Той изтъкна, че не България обеднява, а че обедняват слоеве българи заради вътрешната диференциация.
Според Райчев главната опасност е антидемократичните принципи, които властват в страната, а не толкова, че ГЕРБ ще решат да правят бели на изборите, коментира Райчев. Той изрази недоумение с какво ще бъдат заплашени устоите на властта, ако се дават копия от протоколите. Освен ако тя не иска да ги скрие и да не се виждат. Райчев алармира още, че по места е формирана БСП структура, която в момента е ГЕРБ-ерска, утре може да е червена, в други ден друга - нещо като властова мафия по места, алармира Райчев. Той уточни, че там влизат полицаят, прокурорът, кметът, отговорникът по едните кражби, по другите кражби, ловни дружинки и подчерта, че тези структури реално не са демократични.
Коментирайки външната политика, той изтъкна, че е настъпила важна засягаща България промяна - това че Турция играе за световна сила и определи българската външна политика като дълбоко неадекватна на тази промяна. „С факта, че Турция става световна сила, България става граница. Ние сме граница вече", заяви Райчев и добави с възмущение, че в този момент ние на психологическа основа започваме да се караме с Македония. „Да, македонците дразнят и нищо повече. Кой интерес са ни засегнали реално - енергиен, политически, териториален или банди македонци се разхождат из България въоръжени? Те ни дразнят, както ни дразнят вече 60 години и какво от това?", попита Райчев. Според него от това, че Македония ни дразни тръгваме да играем чужда игра. Райчев е категоричен, че бидейки граница, ние трябва рязко да си подобряваме отношенията със съседите и рязко да си подобряваме отношенията с Русия. „Вместо това, това правителство влошава отношенията с Русия, влошава отношенията със съседна Македония, със Сърбия, не подобрява особено отношенията с Гърция и позволява на Турция да прави партия в България - алтернативна и основната спирачка на турското влияние ДПС се опитва да го затрие, продължи Райчев. „Те са или бебета, или не играят за интересите на България", коментира той и подчерта, че това е опасно. Според преценката на проф. Петър-Емил Митев налице е охладняване на отношенията ни с Европа. „Европейската карта, която беше коз на ГЕРБ в началото на мандата, в края на мандата става коз на опозицията", изтъкна той и припомни, че приоритетите за чакалнята на Еврозоната и Шенген останаха нереализирани, като от първия доброволно се отказахме. Вътрешната политика той характеризира така - „пълзяща концентрация на власт и пълзяща всепозволеност в политическото говорене". Петър-Емил Митев подчерта, че общият знаменател е „пълзене" и повдигна въпроса дали ще се изправим. По думите му управлението на ГЕРБ - олигархично управление, шоууправление, силово управление и персонализирано управление. Икономическата среда се влошава, категоричен е от своя страна Кънчо Стойчев. Той изтъкна, че безработицата у нас е 13 % и че всеки пети българин е на улицата, както и че има спад на потреблението и че е факт, че има ръст на спестяванията. Когато потреблението пада, а спестяванията нарастват, това е сигурен индикатор за криза. Има само един „икономист" в света, който твърди обратното, той има черен колан по не знам си какво", добави Стойчев. Той е категоричен, че държавата трябва да охранява правилата и да не пречи и специално уточни кои правила - тези, които гарантират равнопоставеност и възможност за честна конкуренция. Стойчев го каза за повече яснота и по детски - онези правила, които позволяват на зайците да се състезават със зайци, мечките с мечки, а тигрите с тигри. В България е обратното: охраняване на онези правила, по които всеки ден зайци се състезават с тигри и се учудваме на резултат.
  Социологът е категоричен, че това управление по най-крещящ, най-арогантен и безпардонен начин осигурява поддръжка и подкрепа на монополите, а не на конкуренцията и предупреди, че това води до геноцид върху малкия и среден бизнес. „Има безпрецедентни фалити на малки и средни фирми. Даже хляб внасяме 100 пъти повече в сравнение с допреди 10 години", подчерта Стойчев и добави, че в страната има 30 банки, 60 университета и 16 мелници. Диагнозата на Стойчев е: волунтаризъм. Волунтаризмът в надстройката не остава само там. Съчетанието волунтаризъм в надстройката и волунтаризъм в икономиката може да доведе само до катастрофа, заключи Стойчев.