Нов стандарт (БДС) за родните стоки, който да е своеобразно лого за гарантирано качество и най-вече инструмент за стимулиране на родното производство, обяви аграрният зам.-министър Явор Гечев. Рецептата му за успех е простичка - новият стандарт да отличава само продукти, произведени от 100% български суровини.
Предприемачите от преработвателния бранш у нас обаче посрещат с крайно негодувание идеята на г-н Йогурт, както представителите от млечната промишленост наричат зам.-министъра (Гечев неотдавна обяви, че у нас няма кисело мляко, а йогурт – б. р.) и са категорични, че държавата не бива да се намесва по този начин в бизнеса.
Те са категорични, че е на път да се престъпят европейските правила за общия пазар на ЕС за свободно движение на стоки, услуги и капитали, а зад действията на Явор Гечев съзират популизъм и евтин пиар по изпитаната рецепта на кабинета "Борисов".
Бившият министър Мирослав Найденов стартира мандата си с популисткия ход със стандарта "Стара планина" за колбасите, БДС за млечните стоки, стандарт "България" за хляба и брашното и браншови стандарт за лютеницата, но накрая всичко се оказа провал.
"Маркетингът на компаниите и това какви продукти се пускат на пазара е работа на фирмите от бранша, а не на държавата. В коя нормална държава министри се занимават с рецептури на продукти и стандарти? Писна ми от кух пиар. Ако иска държавата реално да направи нещо, то да спре контрабандата при месото или на плодовете и зеленчуците", твърди пред „Труд" Кирил Вътев, собственик на месопреработвателно предприятие.
Той посъветва администрацията, вместо да гледа в пържолата, да насочи своите усилия към суровината, т.е. към животновъдството. "Има опасност субсидиите за говеда да бъдат порязани, как тогава ще имат стимули производителите да произвеждат повече? Крайно време е да спрем да сме бананова република, която изнася житото, да развием животновъдството, което да го ползва за фураж, и да започнем да създаваме продукт с добавена стойност", добави Вътев.
Относно съществуващите на пазара колбаси по стандарт "Стара планина" той бе категоричен: "Хората не ги търсят, защото са скъпи."
Млечният сектор също е на мнение, че няма как сиренето и кашкавалът да са изцяло от родни суровини. "Няма как да се направи сирене или кашкавал 100% с български суровина. Нека този зам.-министър да каже откъде ще вземем маята? В България мая за подсирване не се произвежда, купуваме я от Дания, Холандия, Турция и т.н. Явно администрацията е далеч от материята и не я познава", коментира Симеон Присадашки, собственик на млекопреработвателно предприятие.
"Най-важното за БДС стандарта при млечните стоки е какво е качеството на млякото. ЕС е поставил общи параметри за качествено мляко. Всичко останало е чист популизъм", заключи Присадашки. Производители на хляб пък се питат дали няма да се нарушат евронормите. "Не трябва да се забравя, че България е част от общия пазар на ЕС, на който в пълна сила важи принципът за свободно движение на стоки, услуги и капитали.
Подобно ограничение - за част от продуктите да се изисква 100% българска суровина, рискува да влезе в конфликт с този принцип", коментира Димитър Людиев, хлебопроизводител.

0 коментара:
Публикуване на коментар