Цонев за бюджета: И президентът, и ГЕРБ се държат двулично

четвъртък, 15 август 2013 г.

Share this history on :

Ние сме се съобразили с всички бележки, които са направени към бюджета, още преди президентът да наложи вето. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев в сутрешния блок на БНТ.

Днес бюджетната комисия се събира на заседание, на което ще обсъжда върнатата от президента актуализация на бюджета.

"Имам чувството, че президентът не е слушал изобщо дебата, дори не е чел материалите, които се публикуваха", заяви Цонев, като обясни, че само 286 млн. лв. ще бъдат изхарчени. Основната необходимост за заем от 1 млрд. лв. са неразплатените дългове към бизнеса, смята Йордан Цонев.

"Към този момент ние не плащаме избирателно. Плащаме за абсолютно всяка извършена работа. Ако бъде избирателно, значи плащаме избирателно и за фирмите на ГЕРБ, които са спечелили поръчките", посочи той.

"И президентът, и ГЕРБ се държат двулично", заяви Цонев. "Президентът беше поканен да дойде в пленарна зала, не за да вземе участие в дебатите, а за да чуе контра мотивите", аргументира се депутатът.

"Към ГЕРБ - защо е това бързане да свикат извънредно заседание, на което няма да подкрепят актуализацията? Къде е логиката в това да бързаш да свикаш заседание, а от друга страна да отхвърлиш това, за което си го свикал?", попита Цонев. Председателят на бюджетната комисия изрази увереност, че ДПС и БСП ще съберат кворум и достатъчно гласове, за да отхвърлят президенсткото вето.

"По отношение поведението на "Атака", ние не водим разговори с тях. Съдейки от изявленията на лидера им Волен Сидеров, предполагам, че те ще подкрепят актуализацията, ще гласуват срещу ветото", каза още той. "Моят политически анализ е, че ГЕРБ е водещото при тях. Те няма да допуснат ГЕРБ да се върнат на власт", каза Цонев за решението на "Атака".

На въпроса какво ще се случи, ако актуализацията не бъде приета, той отговори: "Най-вероятно ще имаме избори. Откъде да знам?" и допълни, че има вероятност и да се продължи по дянковския бюджет или пък да се направи нова актуализация.

"Рецесията чука на вратата", коментира още Цонев. "Няма как, ако се появи рецесия във втората половина на годината, тя да не е предизвикана от политики години преди това", каза още той.



-----------------------------------------------------------------
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

0 коментара:

Публикуване на коментар