Доклад: Всеки четвърти българин умира преди да е навършил 65-годишна възраст

сряда, 4 декември 2013 г.

Share this history on :

Абортите в България съставляват половината от ражданията през годината. Броят на абортите на 1000 живородени в България през 2012 г. е два пъти по-висок от средния за ЕС. Всеки десети аборт е извършен от момиче до 19-годишна възраст. Стряскащите данни са от доклад, приет от правителството, за състоянието на здравето на гражданите и за изпълнението на Националната здравна стратегия през 2012 г. Докладът представя оценка на демографското състояние и влиянието му върху здравето на нацията, рисковите за здравето фактори, функционирането на здравната система и влиянието на европейските и международните политики върху развитието на здравето на населението.
Основният извод в доклада е, че съществуващите териториални различия в нивата на отделните здравно-демографски показатели се запазват и през 2012 г., а ниското ниво на раждаемост и високата смъртност обуславят отрицателния естествен прираст на населението през последния десетгодишен период. Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението, изразен е процесът на демографско остаряване, характерен и за другите държави-членки на ЕС.
Средната продължителност на живота у нас продължава да нараства, но остава по-ниска от тази в ЕС.  Показателят на преждевременната смъртност запазва нивото си за последните пет години и продължава да е високо. Всяко четвърто умиране е на лице, ненавършило 65 години.
При мъжете преждевременната смъртност е два пъти по-висока от тази при жените. България е страна с един от най-високите коефициенти за смъртност по всички причини сред страните от ЕС, независимо от изразената тенденция за намаление. Запазва се структурата на умиранията, като водещи са болестите на органите на кръвообращението и новообразуванията. Продължава да е висока детската смъртност, независимо от изразената положителна тенденция към снижаване. Достигнатото равнище на детската смъртност е най-ниското в цялата история на демографската статистика в България и въпреки това остава два пъти по-високо, отколкото в ЕС. Намалява майчината смъртност.
Здравното състояние на децата и учениците не се различава съществено от предходните години. Основните здравни проблеми остават наднорменото тегло и затлъстяването, очните аномалии и болестите на нервната система. Прогресивно се влошава възрастовата структура на медицинските специалисти и се увеличава броят на желаещите да търсят професионална реализация извън страната. Продължават диспропорциите в осигуреността с медицински специалисти по области и региони. Разпределението на структурите от националната здравна мрежа продължава да е неравномерно с нарастващи териториални различия и неравнопоставеност на населението по отношение на достъпа до отделните видове медицинска помощ.
Нарушено е взаимодействието и координацията между отделните сектори на системата - спешна помощ и първична извънболнична медицинска помощ, което нарушава интегритета на системата и намалява качеството и ефективността на медицинската помощ. Осигуреността на населението с болнични легла през 2012 г. нараства при запазена ниска осигуреност на населението с легла за дългосрочна грижа. Налице е обща осигуреност със структури, болнични легла и медицински персонал, но е необходимо значително вътрешно преструктуриране при ясно категоризиране и териториално разпределение на болничните заведения.
Най-често констатираните нарушения при извършените проверки в здравната мрежа са слабости в организацията и управлението на лечебния процес, нарушения, свързани с неизпълнение на изискванията на утвърдените медицински стандарти и нарушения, свързани с неспазване правата на пациентите, в т.ч. неспазване на принципа на своевременност, достатъчност и качество на медицинското обслужване.
 
През 2012 г. всеки трети български гражданин е ползвал системата за спешна медицинска помощ за решаване на здравен проблем. Нараства търсенето на спешна помощ поради затруднения в достъпа до извънболнична и болнична помощ, в т.ч. и поради нарушени здравноосигурителни права. Обемът на осъществяваната дейност от центровете за спешна медицинска помощ бележи увеличение, като половината от тази дейност е свързана с оказване на медицинска помощ на пациенти, които следва да се обслужват от лечебните заведения за първична и специализирана извънболнична помощ и не са обект на системата за спешна медицинска помощ.

1 коментара:

Анонимен каза...

Тази възраст рязко ще падне на долу, като се има в предвид в какви условия са българите през последните 24 години

Публикуване на коментар