Очевидец: Жена от обкръжението на Цар Киро драскаше в тефтерчето му

вторник, 28 януари 2014 г.

Share this history on :
Виждал съм тефтера на Цар Киро, но той не е писан от него, а от жена от близкото му обкръжение. Киро може дори да не е знаел за него, защото тя му предаваше по телефона всичко, което си записваше. Тефтерът стоеше в чекмедже в шкафче във фабриката в Катуница. Писан е някъде 2006-2007 година. Това казва 73-годишният Николай Бойчанов - Бойчана, който твърди, че е очевидец на събитията. Не желае да назове името на жената, защото се страхува да не пострада, но е категоричен, че тефтерът е съществувал, информира "Марица".
Като инженер с различни изобретения и рационализации Бойчанов е нает да работи от Кирил Рашков във фабриката в Катуница през 1994-а. Правил му различни машини за производство на пара. Изкарал там над десет години. Направил му най-отговорните елементи за добиване на спирт. Виждал съм много пъти тефтера, било е случайно. Ако се направи експертиза, ще се докаже, че почеркът е женски, категоричен е Бойчанов.
Той разказва подробно какъв е бил механизмът на подаване на информацията в тефтера. Разговорът се водеше по телефона, жената казваше: Да, аз ще предам. И тогава си записва това, което трябва да предаде. А не че е изпълнено. Затова има и много джазги, зачертавания - за неща, които са изпълнени или за които Рашков не се интересува. Тя предаваше устно всичко на Киро - когато дойде във фабриката.
Затова той не е знаел за тефтера. Той не обръщаше внимание на всички, защото непрекъснато му искаха пари. Един ден се разминахме с Дон Цеци, искаше 3 милиона ли, колко бяха за изборите. Там идваха много хора и само за пари. Като дойдат избори, там се редяха на опашка. Киро не пише. Той има феноменален ум. Всичко помни. Никога не пишеше.
Помни имена, телефонни номера, не му трябва да пише. Феноменална памет. Имаше момент, когато загуби много пари, защото беше дал много долари и меласа на Димитър от Първенец, който беше намерен убит. Киро не можа да си вземе паричките. Горкият, загуби толкова пари. На мен разчиташе, ако може да изкараме 1500 тона меласа, и да я обърне на спирт, за да може да си погаси част от парите. Тогава камионите вървяха по 12 на денонощие, стоварваха по 25-30 тона меласа.
Николай Бойчанов и Кирил Рашков са прекарали известно време заедно в Пловдивския затвор. Там Бойчана попада заради фалшифицирани документи за наследствен апартамент, който той разбива, за да си влезе.
Все още се бори със съдебната система, за да докаже, че е несправедливо осъден, и се надява да върне жилището, наследено от баща му. Заради липсата на жилище изобретателят в момента живее в крайна мизерия в мазе. Той заведе иск срещу Пловдивския затвор за 200 000 лева, тъй като по време на престоя му зад решетките пада от горното легло в килията и чупи тежко крака си.
Инцидентът става на 20 юни 2011 г., а 71-годишният инженер все още ходи с патерици. Той обаче не губи надежда и продължава да пише жалби до различни инстанции. Сега надеждата му е в главния прокурор Сотир Цацаров, който е пратил документацията по последните му жалби в Пловдивската прокуратура.

0 коментара:

Публикуване на коментар