Пазарът в България е пълен със сладки хлябове, които ни представят за козунаци. ''Срокът на годност на истинския козунак е до 3-4 дни, а тези, които си купуваме, са трайни по 10 дни''. Това каза Николай Робов, инженер-технолог. Според него, това не важи само за великденския хляб, а за всички тестени изделия, които се предлагат на българския пазар.
„Това са сладки хлябове, които са пълни с набухватели, подобрители и консерванти и какво ли още не", каза още Николай Робов. По думите му, гаранция, че изделието не е пълно с консерванти, може да ни даде единствено етикетът, който показва срока на годност на продукта. „Себестойността на един козунак от 450 гр. е не повече от 1 лв., като сложим и търговската надценка, тя може да скочи до 1.20 – 1.50 лв. , а на пазара цените започват от 1.80 лв. Това, че те са пълни с консерванти не означава, че себестойността им е по-ниска, напротив, дори ги продават по-скъпо", каза още Николай Робов.
Според него е възможно и продавачите да слагат надценка, която е по-висока от изкупната цена на стоките и това не са единични случаи за българския пазар. Технологът заяви, че в един истински козунак има мляко, яйца, брашно, сол, захар, мазнина, есенция и мая. По думите му, всичко останало е ненужно и превръща тестеното изделие в сладък хляб.
1 коментара:
"Пробутват ни сладки хлябове за козунаци "
...че те ни пробутват изискани политици, а те са пълни олигофрени, та да не говорим за козунаците !!!
ХОРА: УПРАВЛЯВАТ НИ ПЪЛНИ МОШЕНИЦИ, ОЛИГОФРЕНИ, МАФИОТИ, ЧЕНГЕТА....!!! ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ????
Публикуване на коментар