Внимание: Очаква се бум на кърлежи

вторник, 29 април 2014 г.

Share this history on :
Годината се очертава като рай за кърлежите и тежка за инфекционистите. Заради благоприятните за тях климатични условия бурно се размножиха дребните полски гризачи, включително мишките, които пренасят кърлежи. И второ, в топла зима кърлежите не умират.
Когато има много мишки, се очаква и бум на кърлежи дермацентур - преносители на рикетсии и туларемия. Това е типично за време със среднодневни температури над 5 градуса. Заради топлата зима месец по-рано от обичайното - още през март, се появиха и кърлежите, които паразитират по хората. Те пренасят лаймската болест и марсилската треска. Министерството на здравеопазването е дало предписание на кметовете да започнат по-рано да пръскат за кърлежи, а от май - и за комари, заради втория риск, който тревожи епидемиолозите.
Важно е пръскането да се възложи на отговорни фирми и да се контролира качеството. В същото време е важно да не се икономисват и без това намалените средства за изследване на кърлежи и комари от различните региони, за да се знае къде каква конкретно е заплахата. Като лични предпазни мерки се препоръча майките да не разхождат децата в неокосени треви.
Дори и да се впие, ако паразитът бъде свален до 12-ия час, вероятността да е пренесъл зараза е минимална. Затова и всеки трябва за знае как да извади кърлежа - да не го пипа с ръце и да внимава да не го размаже, при което пръски да влязат например в очите му.
Правилото е паразитът да се хване с пинсета, може и обикновена за вежди например, и да се дърпа нагоре, напомня шефът на центъра за заразни и паразитни болести. При неумело изваждане хоботчето на кърлежа остава забито, но трябва да се извади непременно.
В домашни условия може да се направи с обеззаразена чрез обгорена на пламък или потапяне в спирт игла. След това мястото на ухапване се почиства старателно с дезинфектант.
Бездомните кучета пък имат основен принос за лаймската и марсилската треска. За тези инфекции са нужни няколко условия - кучета, кърлежи, неокосени и необработени тревни площи. Ние сме една от малкото страни в света, в които марсилската треска е по-често срещана сред градското население, отколкото сред селското. И то в пъти повече. Ясен ориентир, че има много бездомни кучета и много необезпаразитени площи.
При съмнение за заразяване човек трябва да търси личния си лекар. Има 100% сигурно лечение за бактериалните инфекции, предавани от кърлежите - лаймска и марсилска треска. При вирусните е малко по-сложно, макар че 90 процента от ухапванията са без последици за здравето на човека. При 9 на сто се наблюдават грипоподобни симптоми, но минава и заминава, а под 1 процент развиват енцефалит.
При опасения, че човек въпреки всички мерки все пак е заразен, трябва да се изследва - не веднага, а 20-ина дни след ухапването Това става в специализираната лаборатория на НЦЗПБ. 

0 коментара:

Публикуване на коментар