Майката на удавилите се братчета: Искам истината. Сигурна съм, че по-малкият ми син е убит

сряда, 7 май 2014 г.

Share this history on :
Както 24България съобщи, две братчета, на 14 и 7 г., бяха намерени мъртви в напоителен канал край пловдивското село Брестовица.
От полицията са категорични, че става дума за нещастен случай. Съдебномедицинската експертиза не е открила следи от насилие.
Трагедията се разиграла в събота. Седмокласникът Спас и Злати, който е първолак, били за празниците при баба си и дядо си в селото. Майка им ги оставила и се прибрала в Пещера, където живеят.
Във фаталния ден малчуганите решили да се поразходят с колелата си. Според разследващите Злати най-вероятно е залитнал и при падането във водоема се е наранил, а брат му се е опитал да му помогне.
В селото обаче упорито се говори, че по-малкото момче е станало жертва на престъпление, тъй като по главичката му имало ожулвания. Местните смятат, че детето е хвърлено във водата, а брат му скочил да го спасява.
"Искам истината за децата си. Сигурна съм, че Злати е убит и хвърлен във водата, а брат му е скочил да го спасява и така е загинал и той", плачела пред съселяни майката на децата Гергана Кочева.
Тя разказала, че синовете  нямали навика да ходят на опасното място, което всяка година взема нелепи жертви.
Според роднините момчетата друг път не били ходили до водоема, който се намира на другия край на Брестовица и е високо над селото. В събота децата били при дядо си Спас, който работел на къщата на свой съселянин. Около 15 часа дядото свършил работа и си тръгнали. Дядото отишъл до центъра и вероятно тогава момчетата са отпрашили с колелата си към канала.
Към 20 ч пръв пазачът на вододайната зона забелязал заклещените тела в решетката на канала и се обадил на тел. 112. За да бъдат извадени, каналът е бил източен. Параметрите на съоръжението са впечатляващи – дълбочина около 5 метра и дебит на водата около 13 кубика в секунда.
"Дълбочината на това място достига над 2 метра. Децата са били с дрехи и обувки и не са могли да изплуват", коментира кметът на Брестовица Любен Радев, който е присъствал на ваденето им. Той също е забелязал рани по главата на Злати.
Селото е потресено от нелепата смърт на братчетата преди големия християнски празник Гергьовден. Спас имал бъдеще на футболист, гостувал и в "Шоуто на Слави". Наесен щял да кандидатства в спортното училище в Пловдив.
Каналът не за първи път взема жертва. Миналата година 13-годишен от ромската махала на Брестовица влязъл да се къпе и не излязъл повече. Местните твърдят, че за последните няколко години десетина души от региона са се удавили в съоръжението. През лятото много хора влизали да се разхлаждат въпреки предупредителните табели.

0 коментара:

Публикуване на коментар