"Довечера - сарми". Такъв смс пуска от време на време Васил Боянов-Азис на своите приятели. И в дома му става истинско парти. Той е известен с новогодишните си сарми, които обаче приготвя през цялата година. Прави ги в голяма делва, която пълни догоре. Най-малката сарма е колкото мъжки юмрук. А тайната на уникалния вкус е, че слага домати на кубчета в каймата. "Това придава един леко кисел вкус, става нещо страхотно", казва певецът.
Приятелите му си знаят - пристигат с кутиите, че ако нещо остане, да си вземат и за вкъщи. Азис е наясно кой какво обича и редовно угажда на всички. Прави на един супа топчета, на друг - пълнени чушки, на трети - друго. "Имам време да готвя много и винаги го правя за моите приятели", казва той. А по празници получава от тях предимно кулинарни подаръци - книги, тенджери, тигани, уреди за готвене. Защото знаят, че това ще го зарадва най-много.
Певецът от малък се върти в кухнята. Гледал как майка му, баба му, лелите му готвят и искал всичко да види, да запомни. "А майка ми все ме гонеше - махни се, майко, ще пръсне. Защото съм бил много малък и е опасно точно до печката", спомня си Васил. От роднините си научил много техни авторски рецепти. "Ромската кухня е по-пикантна, с повечко домати, червено пиперче, черно", обяснява певецът. Той си има специален начин на овкусяване на пилето. Първо хубаво го накисва в доматен сок, а после го намазва с разтопено масло, в което слага малко червен пипер и вегета.
Но от всичко най обича да бърка тесто за пица и да прави паста с различни плънки. "Много ми се удава. Хубавата пица има не повече от 3 съставки отгоре. Например моцарела, сушено доматче и още нещо", казва Азис. Макар и да прави пица и паста, той не ги яде. Всъщност от година не е близвал нищо сладко и тестено. Може да готви по няколко вкусни и калорични ястия едновременно, без дори да ги опита. За себе си готви отделно - почти без мазнина. Но вече свикнал и даже му е вкусно. "А като им сервирам, близките ми ме гледат тъжно. Хапват, но с една такава вина. Но на мен и така ми е добре", казва певецът. От доста време той е в отлична форма, която поддържа със строг режим и много активен спорт.
Сутрин яде само сурови ядки след кафето, за да си достави енергия. Качва се за 30 мин на колелото в дома си, почива 1 ч и отива на фитнес. Като се върне вкъщи, яде пилешко на скара. "После съм на кафе с приятели, прибирам се, спя. Събуждам се, пак се качвам за 30 мин на колелото и след това пак хапвам нещо леко - сухарче, намазано с нещо например", обяснява Васил Боянов. Понякога яде и риба и любимите си морски дарове. Веднъж правил миди, но ще му е за последно. "Голямо чистене падна, много мръсна работа. Мога да ги ям денонощно, но вече предпочитам да отида някъде, където да ми ги приготвят", смее се той.
От течностите набляга на чая с домашен селски мед. Купува го от баби, които продават край пътя към Петрич и Сандански. "Не се притеснявам да пазарувам от такива търговци, не мисля, че те биха навредили на някого. Имат и яйчица, компоти, туршийки, винце", казва певецът. "Иначе се опитвам да пия и повече вода, но никак не обичам. Кафе обичам на капсули и пия по две на ден, за да убивам апетита, който се обажда от рано", смее се Васил Боянов.
1 коментара:
АЗИС разбрахме, че се храниш здравословно, не ядеш това, онова. Талантът не ти липсва. Пееш хубаво. Пеенето ти носи пари. Питаш ли ги някои от нашите братя от Кърджали, живеещи в квартал "Боровец". Нямат талант, нямат работа, а и да имат ми се оплакват, че за един месец получават чисто възнаграждение 240 лева. Имат жена, дечица. Банкова сметка нямат. Не е лошо за Бога да дойдеш и им дадеш по някоя пара, както казват те, няма "како" мангизи. Най-много ми харесва в тях, че не са злобни, завистливи, но горкичките...за грях. Искат храна, гладни са. Стара съм, болна съм, аз също имам в къщи безработен. Нямам възможност. Бих им дала. Понякога ги черпя с кафе. Радват се. Чок селям. Гюле гюле...
Публикуване на коментар