Азис не е близвал сладко и тестено от година

неделя, 18 май 2014 г.

Share this history on :
"Довечера - сарми". Такъв смс пуска от време на време Васил Боянов-Азис на своите приятели. И в дома му става истинско парти. Той е известен с новогодишните си сарми, които обаче приготвя през цялата година. Прави ги в голяма делва, която пълни догоре. Най-малката сарма е колкото мъжки юмрук. А тайната на уникалния вкус е, че слага домати на кубчета в каймата. "Това придава един леко кисел вкус, става нещо страхотно", казва певецът.
Приятелите му си знаят - пристигат с кутиите, че ако нещо остане, да си вземат и за вкъщи. Азис е наясно кой какво обича и редовно угажда на всички. Прави на един супа топчета, на друг - пълнени чушки, на трети - друго. "Имам време да готвя много и винаги го правя за моите приятели", казва той. А по празници получава от тях предимно кулинарни подаръци - книги, тенджери, тигани, уреди за готвене. Защото знаят, че това ще го зарадва най-много.
Певецът от малък се върти в кухнята. Гледал как майка му, баба му, лелите му готвят и искал всичко да види, да запомни. "А майка ми все ме гонеше - махни се, майко, ще пръсне. Защото съм бил много малък и е опасно точно до печката", спомня си Васил. От роднините си научил много техни авторски рецепти. "Ромската кухня е по-пикантна, с повечко домати, червено пиперче, черно", обяснява певецът. Той си има специален начин на овкусяване на пилето. Първо хубаво го накисва в доматен сок, а после го намазва с разтопено масло, в което слага малко червен пипер и вегета.
Но от всичко най обича да бърка тесто за пица и да прави паста с различни плънки. "Много ми се удава. Хубавата пица има не повече от 3 съставки отгоре. Например моцарела, сушено доматче и още нещо", казва Азис. Макар и да прави пица и паста, той не ги яде. Всъщност от година не е близвал нищо сладко и тестено. Може да готви по няколко вкусни и калорични ястия едновременно, без дори да ги опита. За себе си готви отделно - почти без мазнина. Но вече свикнал и даже му е вкусно. "А като им сервирам, близките ми ме гледат тъжно. Хапват, но с една такава вина. Но на мен и така ми е добре", казва певецът. От доста време той е в отлична форма, която поддържа със строг режим и много активен спорт.
Сутрин яде само сурови ядки след кафето, за да си достави енергия. Качва се за 30 мин на колелото в дома си, почива 1 ч и отива на фитнес. Като се върне вкъщи, яде пилешко на скара. "После съм на кафе с приятели, прибирам се, спя. Събуждам се, пак се качвам за 30 мин на колелото и след това пак хапвам нещо леко - сухарче, намазано с нещо например", обяснява Васил Боянов. Понякога яде и риба и любимите си морски дарове. Веднъж правил миди, но ще му е за последно. "Голямо чистене падна, много мръсна работа. Мога да ги ям денонощно, но вече предпочитам да отида някъде, където да ми ги приготвят", смее се той.
От течностите набляга на чая с домашен селски мед. Купува го от баби, които продават край пътя към Петрич и Сандански. "Не се притеснявам да пазарувам от такива търговци, не мисля, че те биха навредили на някого. Имат и яйчица, компоти, туршийки, винце", казва певецът. "Иначе се опитвам да пия и повече вода, но никак не обичам. Кафе обичам на капсули и пия по две на ден, за да убивам апетита, който се обажда от рано", смее се Васил Боянов.

1 коментара:

Анонимен каза...

АЗИС разбрахме, че се храниш здравословно, не ядеш това, онова. Талантът не ти липсва. Пееш хубаво. Пеенето ти носи пари. Питаш ли ги някои от нашите братя от Кърджали, живеещи в квартал "Боровец". Нямат талант, нямат работа, а и да имат ми се оплакват, че за един месец получават чисто възнаграждение 240 лева. Имат жена, дечица. Банкова сметка нямат. Не е лошо за Бога да дойдеш и им дадеш по някоя пара, както казват те, няма "како" мангизи. Най-много ми харесва в тях, че не са злобни, завистливи, но горкичките...за грях. Искат храна, гладни са. Стара съм, болна съм, аз също имам в къщи безработен. Нямам възможност. Бих им дала. Понякога ги черпя с кафе. Радват се. Чок селям. Гюле гюле...

Публикуване на коментар