Днес празнуваме Деня на Европа, както и края на Втората световна война

петък, 9 май 2014 г.

Share this history on :
9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа
наред със синьото знаме с 12 златни звезди, „Одата на радостта" от Деветата симфония на Бетовен и единната валута (еврото).
През 1992 г. Договорът от Маастрихт учредява Европейския съюз – международна организация без аналог, на която държавите членки са предоставили голям кръг от правомощия, включително и такива в областта на външните работи и политиката на сигурност.
Сега в Европейския съюз членуват 28 държави, между които от 1 януари 2007 г. и България.
Поредната годишнината от историческата реч на Робер Шуман се чества с различни прояви в страните от Европейския съюз.
България отбелязва 9 май с множество мероприятия в столицата и в страната.
На днешния ден отбелязваме и победата над хитлерофашизма. На 8 май 1945 г. късно вечерта Германия подписва акт за безусловна капитулация със Съюзническите сили, а по това време в Москва вече е 9 май. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само със СССР. Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day). На този ден представители на Германското върховно командване в лицето на фелдмаршал Вилхелм Кайтел, адм. Фон Фридебург, ген.-полк. Хорст Щумпф, в присъствието на представителите на главната квартира на Върховното главно командване на СССР маршал Георгий Жуков и на Върховното главно командване на англо-американските и френските войски (маршал Артър Тедър, ген. Карл Андрю Спатс, ген. Жан дьо Латр дьо Тасини) подписват Акта за капитулацията на германските войски във Втората световна война (1939-1945).

0 коментара:

Публикуване на коментар