Ужас! Деца изпадат в кома след предозиране с парацетамол

вторник, 16 септември 2014 г.

Share this history on :
Деца изпадат в кома след предозиране с парацетамол, алармираха лекари пред „Всеки ден". Причината е, че родителите в притеснението си заради високата температура не следят упътването в листовките и дават по-често от лекарството. Вече има няколко случая на дечица, изпаднали в чернодробна кома след пика на летния вирус, който в момента върви и се характеризира с висока температура.
Неволната грешка на родителите е, че прекаляват със сиропите, без да знаят, че често високите градуси помагат на организма да се бори с вируса. Предозирането обаче в много случаи може да се окаже по-опасно от температурата.
„Има родители, които на настинало дете дават парацетамол на всеки шест часа, без дори да му мерят градусите, и то в продължение на дни", обяснява д-р Бояна Алексиева. Затова антипиретиците, които никак не са безопасни и макар да се продават без рецепта в България, не бива да се използват безразборно. Рисковете от лекарствата за намаляване на температурата се проявяват основно, ако се дава от един и същи препарат през 4 часа, приема се повече от 2-3 дни или се комбинират няколко лекарства наведнъж.
Проблем е също, че парацетамолът и ибупрофенът присъстват като съставки в множество медикаменти, давани при настинка и грип, и ако родителят не чете внимателно листовките, дори и да вярва, че дава различни лекарства, пак може да натрови детето с предозиране на една и съща съставка. „Има случаи на деца, изпаднали в чернодробна кома след предозиране с парацетамол, а от предозиране с ибупрофен или аналгин може да се стигне до тромбоцитопения", категорична е д-р Алексиева. Може да се получи и увреждане на костния мозък, и то вследствие на антитемпературни и обезболяващи лекарства.
Най-притеснителното е, че понякога се получават такива кризи дори и дозата на медикамента да не е била висока, защото се натрупва в организма. Медиците забраняват и даването на аспирин на малчугани под 12 години, тъй като той може да отключи синдром на Рей, който води до чернодробна кома и често завършва с фатален край.

0 коментара:

Публикуване на коментар