Мая Манолова: Дълг от 100 лева става над 900 заради такси и възнаграждения на ЧСИ-та, тормозът върху гражданите е целогодишен

понеделник, 29 август 2016 г.

Share this history on :

Дълг от 100 лева нараства до над 900 лева заради такси и възнаграждения на частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и юрисконсулти. Понякога длъжникът трябва да върне и повече от 1000 лева. Това обяви омбудсманът Мая Манолова. В защита на правата на гражданите тя и екипът й изготвиха промени в 7 закона, съобщи novini.bg.

"Проблемите на хората нямат почивка. Тормозът върху гражданите е целогодишен", коментира омбудсманът. От началото на годината досега към нея са подадени 413 жалби срещу незаконни действия от страна на канторите на ЧСИ-тата. Манолова даде и пример, в който майка на три деца, едно от които с увреждания, е изгубила дома си, обявен за публична продажба. И кметът на Стара Загора наскоро алармирам, че има запор върху сметките на общината, въпреки че има внесена парична гаранция. Относно банките и ЧСИ-тата Манолова предлага длъжникът да избира делото да се води по бързата или кратката процедура, като се има предвид, че дългата процедура е финансова натоварена. Мая Манолова ще внесе промени още в следните направления- Закона за кредитирането на студентите и докторантите, Закона за управление на средствата от европейските фондове, Семейния кодекс, Закона за храните, Законопроект за доброволчеството. Относно монополните дружества са промените да не се начисляват юрисконсултските възнаграждения. Манолова подчерта, че юрисконсултите получават заплата и не е допустимо длъжникът да покрива сметката за работата им. Само за миналата година "Топлофикация" е завела 21 000 дела, а възнагражденията за юрисконсултите са възлизали на над 15 милиона лева. В Закона за кредитите на студентите и докторанти Манолова внася предложение за намаляване или отпадане на лихвите по студентските кредити. В Закона за управление на средствата от еврофондовете общественият защитник иска намаляване на таксите при обжалване на отказа за финансиране. Междувременно има очаквания от началото на 2017 да отпадне ДДС върху дарените храни. Предстои обаче прецизиране на текстовете, за да се одобрят и от финансовото министерство. На по-късен етап Манолова да внесе в парламента и промени в Закона за енергетиката, касаещи отпадане на таксата здравна инсталация. А в Семейния кодекс Манолова подкрепя отпадането на тайната на осиновяването. На въпрос каква подкрепа очаква от депутатите за целия набор от законодателни инициативи, омбудсманът каза, че се надява партиите да проявят разум. "Факт е, че многократно са правени опити да се приемат такива текстове. Но след като проблемът ескалира, народните представители ще се съобразят с тях", коментира Манолова. "Трябва да се сложат юзди на ЧСИ-тата, монополните дружества и банките", категорична бе тя. Междувременно омбудсманът отново коментира казуса с екстрадирането на Абдуллах Бююк. Тя обясни, че се разработва съвместно споразумение с МВР за подобряване взаимодействието между вътрешното министерство и институцията на омбудсмана. И припомни, че според закона заповедта за експулсирането на Бююк не е било нужно да се изпълнява незабавно. В края на днешната пресконференция Манолова отклони въпроса за президентските избори и възможността да е кандидатът на АБВ.

0 коментара:

Публикуване на коментар