Шефкет Чападжиев дари 1 млн. долара на болницата в Мадан

събота, 9 февруари 2019 г.

Share this history on :
Най-успелият нашенец в САЩ - Шефкет Чападжиев, дари 1 млн. долара на болницата в родния си град Мадан. Парите постъпиха в специална сметка на Общината в миньорското градче.
По волята на 79-годишния дарител, който живее в Чикаго от 1964 г., средствата трябва да бъдат използвани само и единствено за ново медицинско оборудване и обзавеждане в местната МБАЛ “Проф. д-р Константин Чилов”. Припомняме, че Чападжиев бяга от България по комунистическо време и след много перипетии успява да стигне до САЩ.
“Отдавна исках да направя нещо за родния си град. Последния път, когато бях там през лятото на 2018 г., ми се наложи да отида в болницата. Видях, че част от оборудването е от преди повече от 50 г., когато напуснах България. Осъзнах, че това е най-точното място, където да даря, защото ще помогна на най-много хора”, казва през „Алексения Димитрова от “24 часа” Чападжиев от Чикаго.
“Жестът е огромен. Хората никога няма да го забравят. Не всеки може да направи такова нещо”, признателен е кметът на Мадан Фахри Молайсенов. В кабинета му вече е пристигнал списък от болницата от какво имат най-голяма нужда. Скенер, ЕКГ апарат, мамограф, транспортен кувьоз, инструменти за микрохирургия, лазер за операции са малка част от апаратурата в списъка.
“Предстои ни да събираме оферти и в най-скоро време да закупим нещата, които са необходими. Ще направя всичко възможно това да се случи, защото и аз 20 г. обикалях по болници със свои близки и знам колко нужно е това за хората ”, обещава кметът.
45-годишният Молайсенов е втори мандат кмет на Мадан и е един от хората, на които Чападжиев се доверил, че дарението ще се използва по предназначение. Двамата се познават от 7-8 години. “Виждаме се всяка година, когато г-н Чападжиев идва. Става ми приятно, че забелязва новите неща в града, които сме направили”, споделя кметът. През 2015 г. ремонтирали основно болницата. С около 2 млн. лева, получени по Норвежкия финансов механизъм, от бюджета и малко общински средства сменили дограмата на лечебницата, направили нов покрив, изолация, вентилационна система.
“Детското и родилното отделение са като 3-звезден хотел”, казва кметът. Последното, което успели да изградят миналото лято, е площадът, който не бил пипан от създаването на града преди 65 г. “Видях с очите си, че кметът е непрекъснато там и наистина иска да направи нещо хубаво за града. Реших, че мога да му се доверя, че парите, които давам, няма да бъдат откраднати, а ще идат по предназначение”, казва дарителят, цитиран от „24 часа“.
В община Мадан живеят около 12 700 души, пръснати в 44 малки населени места, свързани с около 260 км пътища. “Болницата обслужва около 50 000 души, всяка година около 4800 влизат за лечение там. Ако има модерна апаратура, тези хора ще бъдат диагностицирани и лекувани тук, без да се налага да пътуват в по-големи градове като София и Пловдив”, обяснява градоначалникът. Той и колегите му обмислят върху всеки от новите апарати, които болницата закупи, да сложат стикери, че са дарени от Шефкет Чападжиев.

0 коментара:

Публикуване на коментар