Проф. Байкова: Нездравословната храна води до ракови заболявания

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Share this history on :
Ракът е хронично неинфекциозно заболяване, от което страдат все повече българи. Около 30% от всички ракови заболявания се дължат на неправилно хранене и заседнал начин на живот. Около 40-50% от заболяемостта се дължи на факторите от околната среда - стрес, замърсяване на въздуха, радиация. Около 30% се дължи на тютюнопушенето. Това коментира днес по News 7 проф. Донка Байкова. "Т.нар. "фаст фууд" или "джънк фууд" са вкусни, евтини, засищащи, но имат нищожна хранителна плътност. Затлъстяването също може да доведе до рак. Концентрираните храни, червените и шарени меса, колбасите, технологично обработени храни, в които се влагат т.нар. трансмасни киселини, които са рисков фактор, също могат да доведат до раково заболяване", категорична е Байкова.
Наблюденията ѝ показват, че драстично сме намалили консумацията на плодове и зеленчуците, като се оправдаваме, че в офиса не можем да си ги набавим. "Плодовете също се обработват с няколко консервиращи елемента - т.нар. "Е"-та. Трябва да се мият и да се маха кората, колкото и полезна да е тя понякога. Нитратите могат да се махат отново чрез обелване, премахване на горните листа при зелето или дръжките на спанака. С риск да загубим 30% от витамините е добре зеленчуците да се бланшират, защото така нитратите се премахват", посъветва експертът.
Донка Байкова поясни, че нитратите сами по себе си не са опасни, но при взаимодействие със солната киселина в стомаха се превръщат в нитрини, които са канцерогенни. "Колбасите не трябва да се обработват термично", категорична е Байкова. Според нея има много хормони в пилешкото месо, но и карантинен период, в който пилето изчиства хормоните. "Маргарините, които са за мазане нямат много трансмасни киселини, които са много в т.нар. твърди маргарини. Последните се ползват, за да дават добра форма на кашкавала или вафлата. Те са рискови и е нормално да има норми, защото тези храни се предпочитат от рискови групи - деца или бременни", разясни Донка Байкова.
 Тя коментира и темата с китайските чайове за отслабване. "Пургативните чайове, без значение китайски или български, са драстични. Те изхвърлят приетата храна навън, но и почти всички течности, които сме приели. Така се причинява дехидратация, при която организмът работи на несвойствени обороти. Освен това тези чайове водят до изтъняване на червата, а лигавицата става уязвима. Виждала съм момичета, които свалят по 50-60 кг, но им отстраняват метър-два от червата", поясни Байкова. Препоръките ѝ са ежедневно да се ядат поне по 50 гр. семена - слънчогледово, тиквено, ленено семе, орехи или бадеми.
   
Доц. М. Николов:
Ракът е лечим
 Ракът е лечимо заболяване, заяви доц. Манаси Николов, ръководител на направление "Медицинска експертиза" към Националната онкологична болница. Нашите учени, нашите лекари, които се занимават с лечение на рак, имат много добри постижения. Разликата между преживяемостта в цяла Европа, сравнена с тази в България, е само 10% по-ниска в България, което означава, че ние сме на челно място в световното лечение на рака. Преживяемостта на лекуваните пациенти в нашата болница е с близо 15% по-висока от средната за страната. Ние имаме всички познания, всички методики и умеем да ги прилагаме, обясни доц. Николов в интервю за БНР.
 Доц. Николов припомни, че колкото по-рано бъде диагностицирано заболяването, толкова по-добре: Ако ракът бъде открит в първи стадий, начален стадий, преживяемостта е над 90%. Ако бъде открит, когато вече има разсейки в други органи и системи, преживяемостта слиза под 60%.
 Той наблегна и на профилактичните прегледи: Винаги и на първо място търсете адекватна медицинска помощ при най-малкото оплакване, което имате. В момента в България живеят преболедували от рак близо 270 хиляди души, подчерта доц. Николов и добави: "Една от основните причини за появата на рак е стресът. Затова човек трябва да живее активно, да почива активно, да има физическа активност, да преценява с какво се храни, да обръща внимание на здравето си и при най-малките причини, да се обръща към лекар. Човек винаги може да се предпази. Съкращаване на сроковете за получаването на експертиза от ТЕЛК и въвеждане на електронно досие би облекчило хората, смята още доц. Манаси Николов. Според него трябва да има единна стратегия в тази област.
Утре е Световният ден за борба с рака. Тази година организаторите си поставят за цел да разсейват митовете, свързани с онкологичните заболявания.



0 коментара:

Публикуване на коментар