Вижте какво слагат на Великденската трапеза хората по света

събота, 11 април 2015 г.

Share this history on :
Предстои един от най-големите християнски празници – Великден, а храната на трапезата е едно от най-емблематичните неща на празника.
В Русия се поднася салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.
На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусния кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.
Тестено изкушение наподобяващо козунак с добавена ароматна есенция, краси гръцката трапеза. Около него се нареждат яркочервени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.
Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста, е неизменна част от Великденската трапеза, най-вече за народите от Словения и Хърватия, с който отбелязват края на Великия пост.
Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.
Във Великобритания се приготвя традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.
В Мексико "Capirotada" е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.
На почит в Грузия е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.
Великият Четвъртък в Германия е известен като "Gründonnerstag" или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден, немците да се хранят със зелени на цвят храни.
На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.

0 коментара:

Публикуване на коментар