На работа из баирите: 10 лева за кило манатарка влуди гъбарите, младежи пък берат гъби с дрогиращо действие

сряда, 10 октомври 2012 г.

Share this history on :

Есенна вълна манатарки вдигна на крак гъбарите в Смолян. Месец преди началото на зимните студове в планината, благодарение на падналите дъждове и понижението на температурите в горите около областния град се разви популация на есенна манатарка. Цената, която прекупвачите дават за килограм първо качество е 10 лв. Опитни гъбари си докарват по 20 лв. на ден, коментираха брокери. Очакванията са популацията да се засили след средата на месеца, което ще помогне много безработни да изкарат някой лев, преди падането на снега.

Тази година е една от най-слабите за гъбарите. Заради горещините и сушата са изкупени рекордно малки количества. Освен есенна манатарка в момента се изкупува и пънчужка, чиято цена е 50 ст. за килограм. От нея се срещат огромни количества, тъй като този вид гъба расте по стари дънери. Преди ден в пункта в кв. „Каптажа" двама берачи доставили 120 кг. от консервния деликатес. Сериозни количества манатарка в момента се изкупуват в пограничните села на Мадан и Рудозем.

Заради липсата на гъби през август и септември в Смолян процъфтя бизнеса с билки. Най-масово се изкупуваха шипки. Цената им в пунктовете на РКС е 60 ст. за килограм. До 3 лв. обаче стига цената им на частно. Много туристи и жители на града купуват от билката за чай, а домакини приемат големи количества за домашен мармалад. Добре върви и бизнесът с къпини, които се продават за 2-3 лв. килограма.

Младежи пък берат горски гъби с дрогиращо действие от поляните край Рожен и местността Хайдушки поляни в Родопите. Гъбата е известна под името вълчи зъб. Тя не е включена в забранителния списък и не се изкупува от събирателните пунктове. Продължителното използване на такива гъби води до тежки психически увреждания.

Гъбата е кафява на цвят и е известна още като веселата гъба, каза брокерът Алекси Келешев от Кутела, който е в бизнеса от 20 години с думите :"Тази гъба като я ядеш, започваш да се смееш. Гъбата на смеха по Нострадамус. На времето я е използвал Нострадамус, сега я използват гадателите".

Други брокери, пожелали анонимност, са очевидци как групички младежи 14-16-годишни от Мадан, наредени като войници, ровят тревата, за да търсят гъбата. От цялата страна идват по тези места и от Смолян също ходят, признават посредниците. Прием на по-голямо количество от халюциногенната гъба води до тежки психични разстройства, дори вече има увредено дете. Кметът на Кутела Емил Стоянов също знае за проблема. "По принцип съм виждал непознати млади хора, които минават по Хайдушки поляни, по дуварите", заяви той.

"Знаем за тази гъба от няколко години. Нямаме такъв полеви тест, с който да докажем съществуването на това вещество в гъбите и към момента не може да се осъществи никакъв контрол. Пренасянето на горски гъби не означава престъпление", заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

0 коментара:

Публикуване на коментар