Пламна! Дом на архитектите или квартира за секс?

четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Share this history on :

Огнен ад в реставрирана сграда от османско време

 

Една от емблематичните сгради на Кърджали, в която има уникални дърворезби, горя в ранния следобед на 10 октомври 2012 година, пише всекидневникът "24х7 Родопи".

До късно вчера пожарникари правеха оглед на сградата, която е построена през 19 век във времето на османското владичество. Основната версия беше за пожар причинен от късо съединение в старата ел. инсталация. Живеещи и работещи в съседните сгради в района на пазара в Кърджали обаче твърдяха, че често в сградата се усамотяват любовни двойки и не е изключено те да са забравили включен електрически уред.

Както първи вчера 24rodopi съобщи, реставрираната къща пламна към 13 часа и блокира пътя от Кърджали за районите на Енчец и Главатарци за повече от час.

Сигнал за пожар в Дома на архитектите на ул."Климент Охридски" в Кърджали е подаден в 12.53 часа, гласеше официалното съобщение на регионалния пресцентър на МВР. На мястото на произшествието бяха изпратени 3 екипа с пожарни автомобили и автостълба. Сградата е на два етажа и е гредоред.

Пожарът бе потушен към 15.30 часа. Изгорели са покривът и една от стаите, обобщиха огнеборците.

Първият етаж от сградата бил отдаден под наем на търговци на стари мебели, но е установено, че огънят е тръгнал от горния етаж.

Вторият етаж се използвал рядко. Съседи съобщиха, че базата на Съюза на архитектите в България в последно време се използвала като … „квартира за секс".

„В почивните дни често виждаме любовни двойки. В двора сме намирали спринцовки, празни бутилки и презервативи. Най-често тук с любовницата си идва бивш банкер", разказаха съседите. Според тях не било изключено влюбените да са забравили включен електрически уред.

Домът на архитектите е реставриран изцяло от Националния институт за паметниците на културата и е обявена за паметник на културата.

До 1912 година тук се помещавал офис на Османска банка, а след това на Българската земеделска кооперативна банка.

0 коментара:

Публикуване на коментар