БСП къса червената книжка на Георги Първанов в събота

вторник, 28 януари 2014 г.

Share this history on :

 Червената книжка на Георги Първанов отива в историята на БСП до дни. В събота на заседание на пленума ръководството се кани да отпише официално бившия президент и поддръжниците му от проекта "Алтернатива за българско възраждане" от редиците на най-старата партия у нас.

Миналата седмица Политбюрото на "Позитано" 20 даде последен шанс на азбукарите да преосмислят поведението си и да се откажат от намерението си да регистрират паралелна на БСП червена листа за европейския вот през май. "Надявам се в събота да затворим страницата "АБВ", отсече днес евродепутатката на Столетницата Илияна Йотова, която напомни за протегнатата ръка към Първанов и сподвижниците му в БСП да прекратят плановете си.

Смятахме, че все още има вариант, в който могат да се изчистят определени противоречия с АБВ. Очевидно тази протегната ръка беше възприета като ултиматум. Очевидно е, че не става дума за разширяването на левицата, а за битка за БСП - за самата партия, обяви още Йотова.

Оттук нататък БСП ще гледа на АБВ-списъка с кандидати за европейски представители като конкурентен на автентично червения. Йотова е убедена, че няма никаква разлика между конкуренция и опоненти. Тя отрече слуховете, че с листа на Първанов БСП де факто би се явила 2 пъти на избори.

Вторият в партията Димитър Дъбов пък обяви, че Първанов, Румен Петков и останалите в БСП, застанали зад проекта АБВ, вече са се самоизключили от редиците на Столетницата. Сами излезли извън устава и са прекратили членството си.

От равносметката на червеното ръководство стана ясно, че общинските конференции досега са номинирали общо 171 висши социалисти за кандидат-евродепутати. 221 номинации има Сергей Станишев, 208 има Илияна Йотова, 8 са за Янаки Стоилов, Евгени Кирилов, който и сега е пратеник в Брюксел, има 58, външният министър Кристиян Вигенин е получил 37 номинации.

168 декларации срещу АБВ е получила червената централа досега от своите редови членове. В тях посочват действията на хората около Първанов като предателство, и че заради АБВ има опасност от по-малко гласове за БСП. На пленума в събота са поканени и самият Първанов, Румен Петков и останалите от президентския проект, за да кажат и своите позиции. Дотогава те остават членове на Националния съвет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ние симпатизантите на БСП от Кърджали, настояваме да бъде скъсана червената книжка на Сергей Станишев, а не на Георги Първанов.

Анонимен каза...

Сергей Станишев предаде БСП на ДПС .

Публикуване на коментар