Яне Янев: Блокирах избора на Веселина Тенева за главен съдебен инспектор, направих добро за България

вторник, 28 януари 2014 г.

Share this history on :
 Днес направих още едно добро за България и за съдебната система, защото с няколко хода успях да предотвратя избора на Веселина Тенева за главен съдебен инспектор. Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев. По-рано днес  партията му постави ултиматум на партиите да оттеглят кандидатурата й.
Току-що свърши срещата ми с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Политическият съвет на РЗС и правният ни отдел бе събрал нови доказателства срещу Тенева, които Борисов получи и след срещата си с него останах с твърдото си убеждение, че ГЕРБ няма да гласува за нейната кандидатура, а за избора й са необходими две трети от гласовете в парламента, така че е абсурдно тя да бъде одобрена, посочи Янев. По думите му, след като Борисов разгърнал документите, се хванал за главата.
Лидерът на РЗС обаче отказа да влиза в детайли, а само посочи, че част от документацията я имало в публичните регистри, друга част били протоколи и определения, които тя ги е писала. Тенева е била и в тандем с колежката си Венета Марковска, която се провали в състезанието за конституционен съдия, след острия отпор срещу нея и извадени факти от личния й живот. Двете са били тандем по определени съдебни решения.
При излизането на Тенева пред етичната комисия на ВСС тя е скрила много притеснителни данни за себе си. Част от членовете на ВСС са се правили на дръж ми шапката и не са задавали въпроси по същество, посочи Янев.
От самите нейни обяснения обаче, които експертите на РЗС взели за база, станало ясно, че около нея и нейни близки може да се говори за търговия с влияние, пране на пари, злоупотреби в агенцията по вписвания, покупко-дарения с изключително съмнителна правна стойност, неправомерно придобиване на имоти, спекулации, свързани с цени и маржове.
Неслучайно ние от РЗС настояхме да се направи проучване какво се случва във ВАС и дали там няма корупционни гнезда, които произвеждат съдии-милионери и дали няма съдии, които пишат решения срещу пари, каза още лидерът на РЗС.

0 коментара:

Публикуване на коментар