Щонов: Енергийният борд може да заработи до месец и половина

петък, 15 август 2014 г.

Share this history on :
Една от идеите, които обсъждаме, е с помощта на Енергийния борд ДКЕВР да мине директно към Народното събрание, да работи на надпартийно ниво. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, предаде "Фокус". Попитан в какъв срок ще бъде конструиран Енергийният борд, Щонов заяви, че идеята на борда е да постигне реални резултати в следващия месец и половина. „Така че очаквам следващата седмица да се направят първите стъпки и по-следващата седмица да има първо заседание на борда", каза той.

Министърът коментира и проекта "Южен поток", като заяви, че България, Русия и Европа вярват в него, но важното е дали той отговаря на европейските изисквания. "Ние работим как да го направим съвместим с тези изисквания. "Южен поток" е по-различен от проекта "Уестингхаус", защото рискът за държавата е много по-малък, почти няма риск. Работим как да структурираме проекта, така че ползите за държавата от "Южен поток" да бъдат максимални", разясни позицията си по темата Щонов. Той оцени строителството на VII-и блок на АЕЦ "Козлодуй" от американската Westinghouse като "доста голям и значим проект". "Ако бъде реализиран, цялата стойност като процент от БВП на България, ще бъде над 15%. Това е много голям проект и другото нещо е, че целият риск ще се поеме от държавата, когато бъде изградена тази мощност, в момента, в който тръгне по план реакторът, целият заем ще тежи на държавата", заяви министърът.

Според него за да се види колко е изгоден този проект за България трябва да се направят анализи за риска, който поема държавата – в зависимост от потреблението, което се очаква след десет години, мощностите, които излизат от употреба. Това не е анализ, който може да се приключи до два месеца. Твърдо вярвам, че следващото правителство ще трябва да вземе това решение. Ние сме взели мерки през тези два месеца, когато бъде анализирано това споразумение, да бъде защитен интересът на държавата, каза още по темата Щонов.

След като по-рано днес стана ясно, че скандалният Георги Христозов е бил освободен от поста си като член на УС на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Щонов официално обяви кой ще заеме неговото място. Това ще бъде Антон Павлов, заместник-министър в с ресор "Енергетика". Щонов аргументира решението си с думите, че негова задача е да подобри ефективността на държавните дружества.

0 коментара:

Публикуване на коментар