Министерството на финансите въведе задължителни знаци за маркиране на злато и сребро

вторник, 13 януари 2015 г.

Share this history on :
Министерството на финансите публикува на своя сайт промени в Наредбата за условията и реда за вписване в регистъра и за изискванията към дейността на лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие.Според новите моменти в нея се въвеждат държавни знаци за маркирането на злато и сребро. Така златните изделия трябва да имат като символ роза, а сребърните – житен клас.
Златарите се задължават да поставят на видно място и указателни табели, с които да разяснят на клиентите си новите знаци и значението им. Идеята е да се улеснят потребителите и да са наясно кои от предлаганите предмети от скъпоценни метали са преминали проверка и отговарят на държавните изисквания.
Съкращава се и срока на регистрация на фирмите, които искат да работят в бранша. Той вече ще е 14 вместо 30 дни, както беше досега.
Според вносителите на промените, те се правят след правен анализ на разпоредбите в златарския бранш. Хора от бранша обаче са изненадани и не смятат, че маркирането ще повиши по някакъв начин сигурността на купувачите, тъй като и сега контролът от страна на държавата е достатъчно строг.

0 коментара:

Публикуване на коментар