Опасното в маргарина са трансмасните мазнини. При висока температура, при наличие на водород и катализатор, се разрушава една двойна връзка, което е опасно за организма. Това обясни в сутрешния блок на БНТ председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването Станимир Ханджиев.
В Ню Йорк, например, маргаринът, съдържащ трансмазнини мазнини, беше забранен. В Дания пък съдържанието им в продукта беше намалено и сърдечно-съдовите заболявания намаляха с 20%, добави той.
Експертът обясни, че маргаринът се прави от преработено олио, което съдържа въпросните опасни мазнини и "лош холестерол". Ханджиев посочи, че продължителната консумация на въпросния хранителен продукт спомага за настъпването на атеросклерозата.
2 коментара:
Като знам колко майки си хранят децата с хляб и маргарин...
Аз като се сетя колко маргарин съм изяла в детството си и ми прилошава.
Публикуване на коментар